laat uw linkerhand niet weten wat uw rechterhand doet


laat uw linkerhand niet weten wat uw rechterhand doet 1.0

anderen hoeven niet te weten welke goede werken je doet
Naar de Bijbel, Mattheüs 6:2-4. Ook in varianten als de linkerhand mag, moet niet weten wat de rechterhand doet.

Algemene voorbeelden


Als u goed voor iemand bent, houd het dan geheim. Laat uw linkerhand niet weten wat uw rechterhand doet. Uw Vader ziet wat er in het verborgene gebeurt en Hij zal u ervoor belonen.

https://www.bible.com/nl/bible/75/MAT.6.3-4.HTB

Nu mag ook best bekend worden wat mijn familie destijds allemaal in het verzet heeft gedaan. Daar kun je een boek over schrijven. Toen kon dat niet. De linkerhand mocht niet weten wat de rechterhand deed. Onze naaste buren wisten nog niet dat we thuis onderduikers hadden.

Meppeler Courant,

Bidden moet zijn zoals het doen van goede werken; niet louter naar buiten gekeerd. Het gaat immers niet om het afdwingen van bewondering, evenmin om een gevoel van heiligheid. De rechterhand moet niet weten wat de linkerhand doet.

De Standaard,

laat uw linkerhand niet weten wat uw rechterhand doet 1.1

Ook wel gebruikt in gevallen waar geen sprake is van goede werken en juist de nadruk wordt gelegd op het probleem van het ontbreken van communicatie.

Algemene voorbeelden


Werknemers hebben niet continu inzicht in elkaars werkzaamheden en er wordt weinig kennis gedeeld op de werkvloer. Als dan ook de linkerhand niet weet wat de rechterhand doet... kan van efficiëntie op de werkvloer geen sprake zijn.

https://www.managementsupport.nl/geen-categorie/nieuws/2012/10/als-de-linkerhand-niet-weet-wat-de-rechterhand-doet-1011900?_ga=2.135008695.79198036.1588082577-1558613688.1582636384,

De linkerhand van je organisatie weet niet wat de rechterhand van je organisatie doet; toch? Natuurkundigen leren ons dat entropie i.c. wanorde de natuurlijke staat is van de wereld. Onderzoek toont nu aan dat dit een feit is in de hedendaagse multidivisionele organisatie. Eenvoudig gezegd: 'de linkerhand weet niet wat de rechterhand doet', dus hoe houd je e.e.a. in de grip?

https://www.managementpro.nl/human-resources/onderzoek-de-natuurlijk-staat-van-wanorde-in-de-wereld-is-helemaal-waar-voor-organisaties-de-linkerhand-weet-niet-wat-de-rechterhand-doet/,